De bench

Een bench is bedoeld om een veilige slaapplaats voor de hond (pup) te zijn. Ook voor de eigenaar biedt de bench vele voordelen onder andere bij de zindelijkheidstraining, tegen vernielen van spullen, enz. Maar hoe en wanneer is een bench een veilige plaats?

Een bench dient minimaal met een zijde tegen een wand te staan en aan een zijde dusdanig open te zijn dat de hond de omgeving kan waarnemen. Deze plaats dient zo gekozen te worden dat gedurende de dag volwassenen, andere huisdieren en kinderen niet langs de bench lopen.

Het is belangrijk de kinderen te leren dat de bench de slaapplaats van de hond is en dat zij de hond hier dus volledig met rust dienen te laten. De kinderen in of dicht bij de bench laten spelen is vanzelfsprekend geen goed idee.

U kunt een bench niet vergelijken met een box voor kleine kinderen. Een box is een veilige speelruimte i.p.v. slaapruimte. Als een bench (draadkooi) open is en de hond dus alles kan zien, kan er ook van alle zijden gevaar zijn, dit levert een onveilig gevoel op voor uw hond.

Als uw (jonge) hond zijn eigen rustplaats kiest zult u zien dat dit altijd onder een tafel, of in een hoekje zal zijn. Pas op latere leeftijd voelt de hond zich zo thuis dat deze zaken in mindere mate meespelen met het vinden van een fijne ligplaats. Er zijn speciale benchhoezen te verkrijgen in de dierenspeciaalzaken, maar ook een deken over de bench voldoet.

Het aanleren van de bench

De bench mag nooit als straf gebruikt worden, wel om situaties te vermijden! De pup (hond) rustig in de bench zetten en wat lekkers geven. Ook zijn maaltijden in eerste instantie in de bench geven, dit levert een prettige associatie met de bench op. Laat het deurtje de eerste keren open. Bij het openen van het deurtje geen aandacht aan de pup schenken, maar openen en bij de bench weggaan. Geeft u de hond wel aandacht bij het openen van het deurtje dan maakt u tegelijk duidelijk dat de bench alleen leuk is als de pup eruit mag! Als de pup rustig is kunt u het deurtje voor korte tijd sluiten.

Wilt u dat de pup de nacht in de bench doorbrengt dan is de bench op de slaapkamer naast uw bed de beste optie. De pup voelt zich niet zo vreselijk alleen, zonder zijn moeder en broertjes en zusjes en u kunt rekenen op een redelijk ongestoorde nachtrust.

Na enige dagen of weken verplaatst u de bench naar de overloop, en daarna naar de benedenverdieping. Gaat de pup piepen bij het in de bench plaatsen dan kunt door praten laten merken dat u aanwezig bent. Laat hem wel in de bench! Haalt u hem uit de bench dan weet hij al snel dat piepen het gewenste resultaat oplevert… hij krijgt aandacht en mag uit de bench!

Gaat hij later in de nacht piepen of janken dan is de kans groot dat uw pup zijn behoefte moet doen. Snel met uw hondje naar buiten, de kans geven om zijn behoefte te doen, zonder teveel aandacht, en weer in de bench zetten.

Wilt u de hond niet mee naar de slaapkamer nemen, bedenk dan wel dat hij zeer waarschijnlijk gaat piepen, janken en zelfs kan blaffen uit pure eenzaamheid! Als u de hond niet kunt horen piepen of janken als hij zijn behoefte moet doen bedenk dan wel dat het voor de hond helemaal niet leuk is als hij zijn eigen bench moet bevuilen omdat niemand hem hoort als hij zijn behoefte moet doen. Het zindelijk maken wordt er dan ook niet gemakkelijker op.

Keuze van de bench

De keuze van de bench is natuurlijk afhankelijk van de te verwachten grootte van de hond. De kwaliteit is ook een keuze. De dierenspeciaalzaak kan u hier over informeren.