Omgangsregels voor hond én eigenaar

Als we rekening met elkaar houden is het wandelen met de hond voor iedereen leuk om te doen en naar te kijken.

Zit nooit ongevraagd aan een hond maar vraag toestemming!

Geef een hond nooit iets te eten zonder toestemming van de eigenaar.

Een onzekere of bange hond heeft maar één afweermethode: Bijten! Hulp- en geleidehonden mogen gedurende hun opleiding en werk nooit geaaid of op een andere manier gestoord worden. Zelfs bij toestemming om te aaien: Benader een hond van opzij, buig niet over hem heen en aai niet over zijn hoofd, buigen over de hond is bedreigend voor hem, aaien over het hoofd is een dominante handeling dus zeker voor kinderen niet aan te raden.

Aangelijnde hond

Houd afstand! Laat en loslopende hond nooit naar een aangelijnde lopen die je niet kent. Een aangelijnde hond is altijd in het nadeel en zal eerder agressie vertonen. Deze hond is niet voor niets aangelijnd. Hij kan herstellende zijn van een operatie, agressief zijn of loops. Laat aangelijnde honden geen contact met elkaar maken, dit zorgt voor onnodige spanningen met eventuele agressie tot gevolg.

Loslopen

Op aangegeven losloopgebieden, alleen als u uw hond onder controle heeft! Laat je loslopende hond niet zomaar naar mensen of honden gaan, zelfs niet op een losloopgebied. Niet iedereen zit daarop te wachten, en niet alle honden vinden dit prettig, zelfs al lopen ze los.

Begeleid de kennismaking. Als de andere eigenaar het goed vind dat je hond kennis komt maken, blijf er dan bij in de buurt en let op de lichaamstaal van beide honden. Als je tekenen ziet dat de spanning opbouwt, zoals borstelende rugharen of een hogere staart, roep je hond dan terug.

Als een hond rennend en/of blaffend op een andere hond toestormt, ervaren veel honden dit als ongewenste intimidatie en reageren daarop met een flinke snauw. Ook paarden en hun ruiter kunnen behoorlijk schrikken, hier kunnen levensgevaarlijke situaties door ontstaan.

Ook joggers zijn meestal niet gecharmeerd van achter hun aan rennende, blaffende, opspringende en soms bijtende honden. Heel logisch, als een persoon maar ook een hond met veel verbaal geweld op uw afstormt geeft enorm veel spanning en in het algemeen geen positieve reactie.

Ook op losloopgebieden is het geen vrijbrief om uw hond maar te laten gaan en iedereen dus ook andere honden, lastig te vallen met blaffen, springen of ander opdringerig gedrag. Het is noodzakelijk om altijd controle over uw hond te hebben. Heeft u dit niet? Dan is aanlijnen de enige andere optie.

Gele strik!

Draagt een hond een gele strik? Houdt afstand! Een hond met een gele strik aan halsband, tuig of riem heeft een grotere persoonlijke veilige cirkel nodig.Respecteer dit!

Hondenpoep

Hondenpoep is ergernis nummer één in Nederland. Dit kan voorkomen worden door het op te ruimen.